Kosten hypotheek oversluiten

Overweegt u uw hypotheek over te sluiten? Als de looptijd van de huidige hypotheek nog niet verstreken is, is de kans groot dat de hypotheekverstrekker u een boeterente geeft. Naast de boeterente zijn er echter nog andere kosten waar u rekening mee dient te houden. We zetten de kosten hieronder voor u op een rijtje.

 

Boeterente bij het oversluiten van een hypotheek

Als u uw hypotheek tussentijds oversluit, loopt u kans op een boeterente. De hoogte van deze rente hangt af van een aantal factoren. Zo zal de boete afhangen van de resterende looptijd van uw huidige hypotheek. Door het tussentijds beëindigen van de hypotheek loopt de hypotheekverstrekker namelijk rente mis. Hoe langer de looptijd van de hypotheek nog is, hoe meer rente de verstrekker misloopt. Dit zult u terugzien in de hoogte van het boetebedrag. Ook de hoogte van de rente van de huidige hypotheek en de hoogte van het boetevrije aflossingsbedrag zijn van invloed op de hoogte van deze boete.
 

Notariskosten bij oversluiten hypotheek

Ook al koopt u geen nieuw huis, toch zal de overgesloten hypotheek opnieuw ingeschreven moeten worden bij de notaris. Meestal hangen deze notariskosten af van de hoogte van de hypotheek. Daarnaast kunnen de kosten per notaris erg verschillen. Het kan daardoor de moeite waard zijn om uit te zoeken welke notaris voor u het voordeligst is.Afsluitkosten bij oversluiten hypotheek

In de meeste gevallen zal de nieuwe hypotheekverstrekker u afsluitkosten in rekening brengen. Vaak zijn deze kosten gelijk aan 1 procent van het hypotheekbedrag. Dit kan echter per hypotheekverstrekker verschillen, dus het is belangrijk om hier op tijd duidelijkheid over te krijgen.Taxatiekosten bij oversluiten hypotheek

Een nieuwe hypotheekverstrekker zal vaak vragen om een recent taxatierapport van uw woning. Ook deze taxatiekosten zijn onderdeel van het totale kostenplaatje. Pas als u alle bovenstaande kosten op een rijtje heeft, kunt u goed berekenen of oversluiten voordelig is of niet. Neem dus de tijd om dit eerst uit te zoeken.
 

Hypotheek oversluiten en op zoek naar een notaris? Bekijk dan eens Notaris Vergelijken